Løn er ofte tabu mellem kollegaer, så hvor får man viden om sine fagfællers lønniveau?
Mange fagforeninger laver hvert år en lønundersøgelse over deres medlemmers løn, som medlemmerne kan bruge som rettesnor i forhandlinger til at sikre sig, de bliver kompenseret retfærdigt for deres arbejde og kompetencer.
Og det er netop disse lønstatistikker, som det skal handle om i denne artikel — for hvordan laver man dem med bedst mulige kvalitet? Og hvordan sikrer man sig en høj svarprocent?
Det giver vi dig svaret på her.
De fleste store fagforeninger i Danmark laver lønundersøgelser for deres medlemmer, og for mange af fagforeningerne er lønstatistikkerne en af de mest populære og værdifulde serviceydelser for medlemmerne.
Lønundersøgelser er nemlig et nøgleværktøj, der hjælper arbejdsgivere og medarbejdere med at forstå løntendenser og sammenligne lønniveauet på tværs af brancher, regioner og jobtitler.
Fagforeningen IDA er et godt eksempel på, hvordan lønundersøgelser kan tilbyde reel værdi for både organisationer og deres medlemmer. Med deres målrettede tilgang har IDA formået at opnå en svarprocent på op til 45% i deres lønundersøgelser i SurveyXact. Dette tal er et godt stykke højere end gennemsnittet for andre lønundersøgelser, og vidner om IDAs evne til at engagere og motivere deres medlemmer til at tage aktiv deltagelse i undersøgelserne.
Chefanalytiker Finn Tidemand fra IDA forklarer, at lønstatistikken for medlemmerne har været en integreret del af IDAs arbejde i næsten 70 år. Lønstatistikken spiller en vigtig rolle i arbejdet med at tiltrække medlemmer til fagforeningen.