6 spørgsmål der sikrer fuldt udbytte af APV og trivselsundersøgelser
APV'en er lige afsluttet, og resultaterne er kommet ind. Undersøgelsen var en succes, og foran dig har du en masse glohed, nyindsamlet data fra hele organisationen.
Læs mereFlemming Lorenz
Afdelingsleder, HR-ekspert
Arbejdspladsvurderingen (APV) bliver ofte reduceret til et flueben i kalenderen...
Men hvis ingen i ledelsen griber bolden efter undersøgelsen, rammer den jorden med et brag.
Hurtigere end du kan nå at stave til A-P-V.
For ledelse og arbejdsmiljø hænger uløseligt sammen. Derfor starter en god APV med dig som leder – det er her ansvaret og forandringen begynder.
Den nærmeste leder spiller en afgørende rolle for, hvordan medarbejdere oplever deres arbejdsmiljø i hverdagen. Ledelseskvalitet har stor betydning for trivsel, samarbejde og evnen til at håndtere arbejdspres – og derfor er det helt centralt, at ledere engagerer sig aktivt i opfølgningen på en APV.
Når medarbejdere bliver bedt om at svare på spørgsmål om stress, samarbejde, anerkendelse eller arbejdspres, kræver det mod og tillid. Men det kræver endnu mere at tro på, at svarene bliver taget alvorligt.
Forestil dig, at du som medarbejder deler noget, der ikke fungerer. Måske skriver du endda en kommentar. Og så … sker der ingenting.
Ingen opfølgning.
Ingen samtale.
Ingen anerkendelse af det, du har sagt.
Det sender ét klart signal: “Det, du siger, betyder ikke noget.”
Mangel på handling kan i sig selv forværre tilliden – og dermed også arbejdsmiljøet. Derfor er det afgørende, at ledere tager ansvar. Ikke for at have alle svarene, men for at tage hul på de rigtige samtaler.
Du kan ikke diktere trivsel. Men du kan skabe rammerne for, at den kan opstå.
Det gælder især i APV-sammenhæng, hvor medarbejderne skal føle sig trygge ved at sige det, som det er – og tro på, at det nytter. Du sætter tonen, når du:
Som leder er du ikke ansvarlig for alle problemer. Men du er ansvarlig for at tage dem alvorligt – og vise, hvordan de skal håndteres.
Det er især i opfølgningen på en APV, du viser dit værd. Ikke med store armbevægelser, men med vedholdenhed og tydelighed. Det er netop her, at APV’en enten bliver et værdifuldt værktøj – eller bare endnu en øvelse, man glemmer igen.
Skal du i gang med en APV, og har du brug for et overblik over hele APV-processen? Dyk ned i APV’ens potentiale i vores e-bog og gør din arbejdsplads endnu bedre.
Rambøll gennemførte en APV for en større statslig organisation med ca. 1.000 ansatte. Resultaterne viste, at 12 % af medarbejderne havde oplevet mobning det seneste år – et markant højere niveau end benchmarket på 7 %.
Organisationen satte sig som mål at nedbringe niveauet til benchmark. Med afsæt i APV’en blev der igangsat en målrettet indsats:
Seks ledelsesråd blev formuleret og operationaliseret – bl.a. om at lytte aktivt, tage signaler alvorligt og sikre tydelige rammer for, hvad der tolereres.
Tre år senere viste en opfølgende APV, at andelen af medarbejdere, der havde oplevet mobning, nu lå på kun 5 %.
Et niveau, der ikke bare matchede benchmark – men lå under det.
Erfaringen viser, at når man arbejder systematisk og helhjertet med APV’en – og sætter handling bag ordene – så kan selv alvorlige udfordringer rykkes. Ikke over natten, men med retning, vedholdenhed og tydeligt lederskab.
“Det er HR’s eller arbejdsmiljøorganisationens område” – nej. Det er jeres fælles ansvar, men ledelsen har den afgørende rolle i at omsætte APV-resultater til reel adfærd.
Det er nemt at fremhæve, at “88 % synes at samarbejdet i enheden fungerer godt”. Men det er de 12 %, der har brug for opmærksomhed. Og det kræver mod.
Handlingsplanen er udfyldt – tjek! Men uden løbende opfølgning og samtaler forsvinder momentum. APV’en skal være startpunkt for en proces, ikke et flueben på din to-do-liste.
APV’en giver jer indsigter. Men det er adfærden bagefter, der viser, hvad I som ledelse står for. Når problemer bliver mødt med tavshed, vokser de. Når de bliver mødt med nysgerrighed og vilje til handling, kan de forandres.
Som leder behøver du ikke have alle svarene. Men du skal vise, at du lytter – og at du følger op. Ikke én gang, men løbende. For det er i opfølgningen, medarbejderne mærker, om deres input bliver taget alvorligt.
Hvis du vil dykke dybere ned i, hvordan man som leder kan arbejde med vedholdende opfølgning i praksis, er “Skab det gode arbejdsmiljø med APV” et godt sted at begynde. E-bogen fungerer som et kort og kompas i arbejdsmiljøarbejdet – fyldt med konkrete værktøjer, cases og råd, du kan omsætte direkte i din egen organisation.
For i sidste ende er det ledelsen, der sætter tonen – også for, hvordan arbejdsmiljø bliver prioriteret i praksis.
Og når medarbejderne mærker det? Så tør de også selv tage det alvorligt.
Det er dér, forandringen starter.
Synes du, at APV-arbejdet er tungt og omfattende? Med PeopleXact får du et digitalt værktøj, der gør en stor del af arbejdet for dig og frigiver en masse tid. Lad os vise dig hvordan.
APV'en er lige afsluttet, og resultaterne er kommet ind. Undersøgelsen var en succes, og foran dig har du en masse glohed, nyindsamlet data fra hele organisationen.
Læs mereVi arbejder dagligt med APVer i vores platforme og møder særligt offentlige arbejdspladser, der har udfordringer med arbejdsmiljøet.
I dagens forretningsverden leder organisationer konstant efter nye strategier for at fremme medarbejderes motivation, innovationsevne og øget produktivitet.
Læs mere