Prikkede du os på skulderen og spurgte, hvad det kræver at opnå høj psykologisk tryghed på arbejdspladsen og bad os koge det hele ned til én sætning, så ville vi sige:
En fælles åbenhed overfor sårbarhed som forudsætning for ægte tillid.
Fælles tillid til ens kolleger, ledere og medarbejdere gør, at vi:
- møder hinanden med åbent sind
- opsøger og giver aktivt feedback
- tør samarbejde på tværs af ekspertiseområder
- er mindre bange for at lave fejl
- arbejder konstruktivt med fejl, når de sker
- tager del i og bidrager til fællesskabet
Kort sagt: Det er den tillid, der gør, at vi arbejder godt sammen.
Uden den bliver afdelinger og organisationer individer fremfor hold, der skabes splid fremfor samarbejde, konkurrence fremfor fælles succes, misforståelser fremfor forbedringer, mistro fremfor fremdrift.
Det er opskriften på konkurs, uanset hvilken slags organisation du taler om.
Moderne virksomheder afhænger i høj grad af tværfagligt samarbejde mellem medarbejdere og fremgangsmåder, der bedst muligt bringer alles specialiserede ekspertiser i spil.
Hertil efterspørger nutidens medarbejdere også mere frihed i arbejdet, bedre muligheder for at bidrage med ens ekspertise og samtidig balancere ens private liv med det professionelle.
En utryg arbejdsplads hvor det ikke er til at stole på ens kolleger, hvor man er ligeglad med, om ting kunne gøres på en bedre måde og hvor man konstant er bange for at gøre noget galt, er ikke en arbejdsplads, der holder på gode medarbejdere.
Bl.a. derfor er psykologisk tryghed blevet et emne, alle taler om.
Psykologisk tryghed er en vital forudsætning for at skabe den interne tillid, der ligger til grunds for stærkt samarbejde mellem kolleger og ledere. Det er et udgangspunkt for at skabe en atmosfære, hvor alle kan blive hørt, men hvor det samtidig også er helt i orden at tage fejl og vise, at der stadig er nyt at lære.
Målet er, trods alt, forbedring — ikke forandring for forandrings skyld.