Ny affaldsplan med EngageXact

Borgerinddragelse og engagement lægger grobund for bedre affaldsplan

Fire sjællandske kommuner engagerer borgerne og bringer deres idéer på banen i ny affaldsplan med
EngageXact.

Med EngageXacts dynamiske løsning og brugervenlige grænseflade er det lykkedes kommunerne at inddrage borgernes egne idéer i udviklingen og skabe sund dialog på tværs af samfundslag.

Resultatet bliver en stærkere fælles affaldsplan skabt på baggrund af engagerede borgere, tværgående dialog og konkret data, hvor dem der bliver påvirket af ændringerne, også er med til at drive dem. Samtidig høster kommunerne løbende værdifuld viden til udførelse af nye projekter i fremtiden, der hjælper dem med at leve op til langsigtede mål.

EngageXact gør den kommunale affaldsplan til et fælles projekt

Hvad gør du, hvis du har en god idé til, hvordan din kommune bedre håndterer affaldssortering? Måske du kunne tænke dig at høre andres tanker? Eller sidder du i kommunen og savner at høre borgernes mening om den nye affaldsplan, den planlagte havneudvidelse eller noget helt andet?

Bor eller arbejder du i Allerød, Fredensborg, Rudersdal eller Hørsholm kommune, finder du svar på det hele ét sted — deres nye, fælles EngageXact brugerplatform.

Her kan du som borger og/eller medarbejder i kommunen ikke bare gå ind og gøre dig selv klogere på kommunens planer; du kan også selv komme med forslag og deltage i debatten om kommunens udvikling.

Målet er at skabe dialog og borgerinddragelse på forkant fremfor utilfredshed på bagkant. Ved at bringe borgernes tanker og idéer med fra før første spadestik, sikrer kommunen bedre løsninger og mere tilfredse borgere.

Samtidig medvirker processen til at skabe dialog og fællesskab på tværs af kommunerne.

788304d7a7741d0ea782a7dc90b626b4

“For at skabe forandring bliver vi nødt til at forstå og arbejde med de holdninger og den adfærd, der ligger bag generering og sortering af affald i hverdagen. Et af hovedformålene med EngageXact platformen er at drage nytte af borgernes gode idéer og få så mange af dem som muligt med den i endelige plan.”

Repræsentanter, alle fire kommuner


Kommuner med fingeren på pulsen

Hvad end det gælder ny affaldsplan, udvidelse af byens grønne områder eller noget helt tredje, så er der én udfordring, alle kommuner står overfor.

Den udfordring er at afdække, hvad der skal prioriteres og hvad der bedst hjælper borgerne dér, hvor de mest ønsker det.

Men det er lettere sagt end gjort.

Med EngageXact får kommunerne alle fordelene ved det digitale forum til at bringe mennesker og samfund tættere sammen, så borgere føler sig informeret og inddraget på en måde, der gør det nemt for dem at deltage, når det passer ind i deres hverdag.

Samtidig bevarer de styringen over dialogens retning og, sidst men ikke mindst, ubesværet identificere mønstre og indsigter i konkret data. Det giver dem et stærkt grundlag for at træffe gode beslutninger fremadrettet.

Således har de projektansvarlige i kommunen hele tiden en klar idé om, hvad borgerne ønsker, hvilke nye projekter skal prioriteres og hvordan de bedst føres ud i livet.

illustration-21

Vil du have en demo på EngageXact?

Målet er ambitiøst — men realistisk bl.a. takket være EngageXact

Med deres brug af EngageXact har kommunerne skabt bedre grobund for aktiv borgerinddragelse i fremtidige projekter — ikke kun den nye affaldsplan.

Men især når det gælder et område som affaldssortering, der påvirker og foretages af alle i samfundet, voksne såvel som børn i alle aldre (og for den sags skyld også gæster og andre mennesker, der ikke til daglig bor i kommunen), er det svært at lave en plan, der fungerer for alle og samtidig har den samfunds- og miljømæssige effekt, man ønsker.

Derfor bruger kommunerne nu EngageXacts platform til at bearbejde indsamlet data for bedst muligt at drage nytte af al den viden, der er kommet ud af den inddragende proces.

Og den viden, ifølge kommunerne, er uundværlig.

illustration-26

“Vi skal reducere mængden af affald til forbrænding med 30% inden 2030, og vi har også et mål om at øge genanvendelsen af kommunalt affald til 60% indenfor samme periode. Så der er masser af gode grunde til, at vi skal arbejde aktivt med planen og borgerne fremover, og her er EngageXact et uundværligt værktøj til både borgerinddragelse og bearbejdning af data.”

Repræsentanter, alle fire kommuner